HTML

P+R

Parkolj és utazz, avagy spórolj időt, pénzt és védd a környezetet!

Archívum

2010.06.21. 12:00 p_plus_r

Átadtuk az első, uniós támogatással létesített fővárosi P+R parkolókat

Ötszázhetven P+R és százhúsz, kerékpárok tárolására alkalmas B+R parkolóhelyet adott át június második hetében a Parking Kft., Rákosmente, és Budafok Önkormányzata, valamint a MÁV alkotta konzorcium Budapesten. A kamerákkal megfigyelt, ingyenes parkolókat a XVII. és a XXII. kerületben, vasúti megállóhelyek mellett alakították ki. Akik a belvárosba igyekeznek és az elővárosi vasutat, valamint a P+R parkolókat használják, akár 1 órát is spórolhatnak. A beruházást közel 400 millió forinttal támogatta az Európai Unió. Ezzel a fejlesztéssel közel ötödével nőtt a fővárosi P+R parkoló helyek száma! Rákosmentén négy vasúti megállóhely mellett 368, Budafokon két megálló közelében 202 parkolót alakítottak ki.

- A teherforgalmi behajtási hozzájárulások kiadása, az autósbarát parkolási rendszer megteremtése, valamint a kerékpáros közösségi közlekedési rendszer kiépítése mellett társaságunk egyik legfontosabb feladata minőségi P+R parkolók létesítése és üzemeltetése. Aki leteszi a kocsiját, az időt és pénzt takart meg, egyszersmind védi a környezetét. – emelte ki Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója az átadás napján.

Az ünnepségen egyébként civil szervezetek vezetőit és jó pár bringást lehetett felfedezni, hiszen az ő szempontjaikat is figyelembe véve alakították ki a B+R helyeket. Ezek a tárolók ugyanis nem csak az esőtől óvják meg a kerékpárokat, hanem a tolvajoktól is: biztonságukat pedig kamerák garantálják – miként a parkolóban hagyott autókét is!

- A MÁV-nak is különösen fontosak ezek a fejlesztések – hangsúlyozta Buzinkay Tamás ingatlangazdálkodási igazgató. – Az igény eddig is megvolt ezekre, több helyen ott alakítottuk ki a parkolókat, ahol korábban „félillegálisan” hagyták járműveiket az utasok. Jó, hogy most mindezt rendezett körülmények között, biztonságosan tehetik meg.

Az új parkolók természetesen ingyenesek, a vonatok pedig Budapest-bérlettel térítésmentesen használhatóak.

-A sikeres kezdés után folytatjuk a munkát – ígérte Gyarmati Zoltán. – A Parking Kft. vezette konzorcium, valamint a Budapesti Közlekedési Szövetség az agglomerációban – további egymilliárd forintot megközelítő EU-s támogatással – várhatóan több mint 1300 P+R parkolót hoz létre még az idén. Így egy év alatt majdnem másfélszeresére, hatezerre nő a fővárosi és környéki P+R parkolóhelyek száma.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint jó úton haladnak az önkormányzatok, újabb esélyt kaptak az agglomeráció települései és a peremkerületek arra, hogy megújuljanak, és élénküljön az üzleti élet is. Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere azt mondta: a kerületet nem érintik a BKV kötött pályás közlekedési eszközei (villamos, HÉV, metró), ezért csak a vasútra tudják "terelni" az autózókat. Ebben a most átadott új parkolók is segítenek. Szabolcs Attila, Budafok szintén fideszes polgármestere az átadáson azt hangsúlyozta, az a cél, hogy minél több ilyen P+R parkoló létesüljön, mert minden kerületnek gondot okoz a nagy járműforgalom. Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője jelezte, ahol van P+R parkoló, ott nagy kihasználtsággal működnek, nagy igény van rájuk.

2010. június 11.

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ppluszr.blog.hu/api/trackback/id/tr792090823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kékazég 2010.06.21. 09:03:56

Jártam kint Budafokon, láttam ezt az új parkolót. Oké, nagyon szép, kultúrált, de nekem kétségeim vannak az őrzésel. Persze én régimódi vagyok, nekem az izmos, bivalyos őrzés az őrzés, nem pedig a kamerás. Bár amióta vannak térfigyelők a Belvárosban, az is sokkal biztonságosabb. SZóval sok múlik azoin, hogy kik nézik a kamerák képeit, s a rendőrök nmilyen gyorsan reagálnak. A tévében láttam, ahogy a józsefvárosban tettenértek kocsitolvajokat így, kamerás figyeléssel. Na ha itt is ilyen lesz, akkor rendben. De én még mindig izom, bivaly Tiborokban bízom... :)

csillagtündér 2010.06.21. 09:30:19

Végre egy cég aki tesz is a jobb városért. Mázlim van mert nem kell órákat araszolnom a dugóban a munkahelyemig, és a kocsi is normális helyen van.
Csak így tovább, hajrá.

buttakuttya 2010.06.21. 10:30:50

Na végre egy jó hír! Talán ha ebbe az irányba haladnák, tisztább lenne a belváros levegője. :-) Míg beérek a melóba, nyerek 1/2 órát és még a benzinen is spórolok. Remélem mások is rájönnek arra, hogy ez a JÖVŐ!!!
süti beállítások módosítása